Geng Bas Sekolah

May 20, 2013

Cina Berkuasa Di Pahang

Aktiviti haram peladang cina di Cameron Highland ni sebenarnya sudah lama berlaku. Terlalu lama berlaku. Sultan Pahang dan MB pernah tegur masalah ini tapi apalah kuasa mereka. Langsung tidak dipedulikan. Kuasa cina terlalu besar. Apa saja masalah, semua hulur duit. Akhirnya bumi Pahang musnah disebabkan orang melayu tunduk pada telunjuk orang cina.

Aktiviti pembersihan tanah mapan berterusan pada skala yang mengejutkan di sini, dengan kawasan hutan yang dianggarkan berkeluasan beberapa saiz padang bola sepak ditebang bagi memberi laluan kepada penukaran projek pertanian.


Sebahagian besar kerja-kerja pembersihan tanah itu berlaku jauh daripada pandangan awam.
Aktiviti pembersihan hutan yang berlaku berhampiran dengan Pos Terisu itu dianggarkan membabitkan sekurang-kurangnya empat bukit dan lembah.

Sesetengah daripadanya tidak lagi menyerupai bukit apabila puncaknya mula diratakan bagi memudahkan petani menanam sayur-sayuran. Tinjauan The Star menunjukkan pekerja mengendalikan mesin pada hujung minggu walaupun tidakan itu adalah sesuatu yang dilarang.

Hakisan yang berlaku juga menjejaskan banyak sungai, dengan air yang mengalir perlahan akibat saluran tersumbat apabila kelodak masuk ke dalam sungai.

Proses penggondolan hutan itu juga dilakukan di kawasan yang mempunyai cerun yang sangat curam yang boleh mengakibatkan tanah runtuh sekiranya hujan.

Buktinya jalan yang menghala ke kawasan ini dipenuhi dengan lubang besar malah terdapat juga bahagian yang telahpun runtuh.

Presiden Persatuan Alam Sekitar Serantau Cameron Highlands, R. Ramakrishnan berkata, aktiviti pembersihan bukit di kawasan itu mula dilakukan dalam tempoh kurang daripada sebulan yang lalu yang menjangkau lebih 40 hektar.

Katanya, beliau telah membuat tinjauan beberapa kali ke kawasan itu dan mendapati aktivinya makin dipercepatkan semasa pilihan raya umum yang lalu.

"Kakitangan Pejabat Tanah dipinjamkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Ini menjadi penyebab pihak terbabit bebas melakukan apa sahaja yang mereka mahu, termasuk membawa masuk jentera berat yang dilarang," katanya, sambil menambah bahawa sebanyak tiga jengkaut dan 20 traktor dikesan berada di satu kawasan.

1 comment:

Jeffry said...

GENG MATE KECIK KT JOHOR PUN DAH MULA BELAJA KURENG AJAR DARI KIT SIYAL BROO...SEMUA ILMU RACIST DH DI TURUNKAN SIKIT2...KLU MELAYU MASIH LUPE DIRI PRU14 BAKAL JD TITIK NOKTAH KAT BUMI SENDIRI BROO...ADOIYAIII