Geng Bas Sekolah

November 3, 2009

Old Town White Coffee HARAM

Saya ada cerita yang mahu abe MIE siarkan di dalam blog untuk dibaca kepada seluruh umat Islam di Malaysia, khususnya orang Melayu mengenai perniagaan kafe francais yang diusahakan oleh Old Town White Coffee.

Salah seorang sahabat saya mempunyai modal dan kepakaran di dalam perniagaan restoran berjinak-jinak menceburi bidang bisnes dengan Old Town White Coffee (OTWC).

Pada satu hari, rakan saya telah berjumpa dengan salah seorang pengurus yang diberi peranan untuk mengendalikan usahawan francais di bawah OTWC. Sahabat saya mempunyai modal yang mencukupi dan memiliki lokasi yang strategik untuk membuka cawangan kafe berkenaan. Dia juga sanggup mematuhi peraturan dan prosedur yang akan ditetapkan oleh pihak pengurusan OTWC nanti.

Sewaktu kami pergi ke bahagian berkenaan dan bertanyakan seorang pengurus jabatan francais yang berbangsa Cina, tetapi kami terkejut dengan jawapannya.

"KAMI TIDAK SUKA ORANG MUSLIM (ISLAM) BERNIAGA CAFE KAMI DAN TIDAK BERI PELUANG KEPADA MELAYU".

Dalam hati kecil, kami berkata, OTWC dikunjungi oleh orang Melayu, kenapa perniagaan ini tidak boleh dibuka oleh orang Melayu? Kita sering mendengar mengenai kesamarataan dalam merebut peluang ekonomi yang disediakan oleh kerajaan Barisan Nasional. Kaum Cina sering kali menuntut hak mereka di Malaysia sedangkan pada masa yang sama mereka tidak mahu berkongsi ekonomi untuk kemakmuran bersama-sama! Kenapa perkara ini berlaku?

Saya dan sahabat saya berborak mengenainya. Kami membuat kesimpulan, bangsa asing (Cina dan India) hanya memonopoli perniagaan untuk bangsa mereka sahaja dengan tidak mahu berkongsi dengan orang Melayu. Pada masa yang sama, orang asing menuntut hak yang sama rata daripada orang Melayu dalam bidang politik dan ekonomi serta mengambil keuntungan daripada orang Melayu.

Kami berdua merupakan pelanggan tetap di kafe berkenaan mendapati pihak pengurusan gemar mengambil pekerja dari negara Myanmar yang bukan beragama Islam. Tidak ada pekerja Melayu yang beragama Islam bekerja di OTWC.

Untuk itu, saya menyeru kepada orang Melayu dan umat Islam supaya TIDAK MENGUNJUNG KE OLD TOWN WHITE COFFEE kerana bisnes ini seolah-olah menjalankan perniagaan seperti yang dilakukan oleh bangsa Yahudi dan mereka sememangnya anti pada Islam. Mereka tidak mahu orang Islam berjaya dalam bidang ekonomi. Ini semua menggambarkan dasar Yahudi walaupun beroperasi di Malaysia yang merupakan 'negara orang Melayu yang beragama Islam'.

Salam abe MIE, tolong sebarkan di dalam blog pkrpasdap untuk informasi umat Islam dan orang Melayu.

Untuk itu, saya sertakan bukti menunjukkan OTWC merupakan perniagaan yang TIDAK DISAHKAN HALAL oleh pihak berkuasa terutamanya JAKIM.

 • WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam (WCOK) telah beroperasi pada sekitar tahun 1999. Status penubuhan awalnya TIDAK HALAL dan sehingga kini konsep HALAL yang digunakan masih kabur dan boleh diragui. Antara produk yang diragui STATUS HALAL dan dikenalpasti HARAMnya ialah:-
 • Nissin Noodles, iaitu Mee Segera Nissin Noodles yang diimport dari negara Hong Kong.
 • Daging Salai yang digunakan pada hidangan Sandwish dan Nissin Noodles juga diragui status halalnya. Ini kerana pada waktu awal penubuhan White Coffee Oldtown Kopitiam pada tahun 1999, TIDAK ADA daging Salai HALAL yang diluluskan oleh JAKIM untuk diedarkan di Malaysia. Perkara ini boleh dirujuk dengan pakar pemakanan seperti para penyelidik, pensyarah & pelajar di Fakulti, Jabatan Perhotelan dan Food and Beverages (F&B).
 • Minyak masak yang digunakan untuk semua menu ‘Ipoh Ho Fun' atau I'poh Kuew Teaw Sup’ dihasilkan oleh WCOK dan tidak terdapat di pasaran kerana tidak mematuhi piawaian kerajaan dan masalah penggunaan bahan daripada lemak babi.
 • Herbal Jelly merupakan produk yang diimport dari negara China yang dikatakan menggunakan campuran daripada kura-kura. Khasiat kulit kura-kura menurut pendapat orang China bertujuan untuk memanaskan anggota dalaman badan terutama ketika musim sejuk. Persoalannya – adakah UMAT ISLAM boleh menggunakan herba jelly yang dihasilkan daripada kulit haiwan berkenaan!
 • Untuk memperdayakan umat Islam dan orang Melayu di Malaysia, WCOK telah membuat salinan sijil HALAL yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri Perak (JAIPK).
 • WCOK mengatakan, JAIPK yang bertanggung jawab menilai dan menyelia produk berkenaan sedangkan sejak 10 tahun yang lepas CWOK masih merayu untuk memperoleh sijil HALAL.
 • Justeru, selama ini mereka beroperasi dengan menipu umat Islam terutama mengenai status HALAL!

 • ORANG MELAYU DAN UMAT ISLAM DI MALAYSIA JANGAN TERPEDAYA DENGAN SIJIL HALAL KONONNYA IA DIKELUARKAN OLEH PIHAK JAIPK.
 • Selain penyalahgunaan Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAIPK, umat Islam juga mudah terpedaya dengan paparan beberapa nama pekerja beragama Islam yang bekerja dengan mereka. Tujuannya untuk mengaburi pelanggan Islam kononnya penyediaan makanan dilakukan oleh pekerja yang beragama Islam dan kita semua boleh menikmati hidangan tanpa waswas. Selain itu, terdapat pekerja wanita yang bukan beragama Islam memakai tudung di kepala bagi mengelirukan kita semua.
 • Di Kulim, Kedah terdapat seorang pengusaha restoran Kopitiam Pak Hainan yang diusahakan oleh orang Melayu yang tidak mengendahkan tentang status HALAL makanan yang dihidangkan kepada pelanggan beragama Islam. Pengusaha berkenaan juga memberitahu pengunjung, pekerja restoran kesemuanya beragama Islam dengan memakai tudung di atas kepala. Mereka tidak perlu khuatir mengenai status HALAL dan HARAM kerana makanan disediakan oleh 'orang Islam yang bertudung'.
 • Di Tesco Seberang jaya, Perai, Kopitiam White House telah menipu dan memperdayakan umat Islam dengan sijil HALAL dan meletakkan logo HALAL dari JAKIM. Kopitiam berkenaan telah menghidangkan beberapa menu seperti noodles atau mee yang TIDAK HALAL. Apabila ditanya mengenai mee berkenaan, pihak pengurusan tidak memberi jawapan yang benar sebaliknya banyak berdolak dalih sedangkan mee berkenaan diimport dari negara China.

 • Pada tahun 1996, di dalam TESCO Kajang, WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam telah menghidangkan `noodles 'atau 'Meenya’ yang menggunakan bahan kimia yang dikenali sebagai LUNCHEON MEAT. Aduan telah dibuat oleh pelanggan, namun tiada tindakan yang dilakukan oleh bahagian agama untuk menyamak restoran berkenaan yang sebelum ini menggunakan daging babi untuk hidangan kepada orang Cina.
 • Pendedahan juga dilakukan oleh beberapa orang pekerja Melayu yang pernah bekerja di White Coffee Oldtown Kopitiam mengenai operasi restoran berkenaan. Ekoran daripada itu, pekerja terbabit telah diberhentikan kerja oleh pengusaha yang berbangsa Cina setelah membongkar mengenai perniagaan ini kepada pelanggan beragama Islam dan orang Melayu.
 • Sekitar tahun 1998 hingga 2008, kira-kira 10 tahun beroperasi, WCOK berjaya membuka lebih 100 cawangan restoran yang menghidangkan MAKANAN KEPADA UMAT ISLAM DAN ORANG MELAYU TETAPI TIDAK HALAL!
 • Pihak berkuasa seperti JAKIM pula bertindak seperti kera kesakitan walaupun beberapa aduan telah dilakukan. Adakah pihak JAKIM mempunyai kepentingan di dalam bisnes WCOK? Menurut sesetengah cerita yang tidak disahkan kebenaran, pihak JAKIM juga telah disogok dengan wang untuk 'menutup mulut' mengenai status HALAL dan HARAM restoran berkenaan.
 • Persoalannya, adakah menggunakan sijil HALAL atau Logo HALAL dari JAKIM secara penipuan tidak menjadi kesalahan?
 • Namun begitu, beberapa Kopitiam yang prihatin dan bertanggung jawab seperti SWENZ KOPITIAM & KAPITAN KOPITIAM mendapat sijil HALAL JAKIM kerana tidak membeli makanan yang diimport dari negara Taiwan, Hong Kong, China dan Jepun.
 • DI PERAK, Sijil HALAL dikeluarkan untuk minuman sahaja sedangkan TIDAK di dalam penyediaan makanan kepada umat Islam dan orang Melayu. Justeru, beberapa restoran atau kafe yang menghidangkan makanan TIDAK HALAL untuk dimakan.
Dipetik dari blog Abg Mie (klik sini)

Walaupun perkara ini masih didalam siasatan, namun sebagai umat Islam yang diWAJIBKAN menjaga adab dan hukum, adalah diMINTA menolak dan tidak mengunjungi mana mana premis OLD TOWN WHITE COFFEE dan juga mana mana francais Kopitiam.

Selain daripada isu halal, ia juga untuk memastikan monopoli perniagaan bangsa mereka tidak berleluasa sehingga menindas orang melayu di negara sendiri.

5 comments:

Anonymous said...

Salam . Kalau begitu org Melayu dan Islam boikot kedai tersebut . Kalau bro ada bukti , laporlah kepada JAKIM atau siarkan segala bukti di suratkhabar . Biar semua orang tau .

YANG GAMBI said...

Salam YB Raz, inilah yang perlu disedari oleh semua umat Melayu Islam di Malaysia....... jangan biarkan diri sentiasa tertipu.... Bersatulah.....

Anonymous said...

soal niaga cina,melayu,yahudi ke adalah persoalan. semua orang akan menjaga kpentingan masing masing tapi yg penting ialah sbgai muslim kita kena pastikan makan minun kita halal,kita kena pastikan membeli produk muslim saja(fardhu kifayah)

yb Raz said...

umat islam memang harus bersatu. sebenarnya umat islam adalah kuasa membeli nom 1 di negara ini. kalau semua pihak mengambil berat isu halal, tidak akan wujud kedai yang berani menipu sijil halal.

Godisuno said...

Itulah melayu suka sangat pergi makan dan minum di tempat yang tak pasti halal haramnya demi menjaga "glamer" dan "standard". Melayu suka makan di KFC dan Mcdonalds sedangkan ianya milik Yahudi dan America. Setiap duit yang dibayar seperti membeli peluru yang menembak ummat Islam di Palestin dan lain2. Setiap teguk Pepsi dan Cola yang diminum seperti meminum darah anak-anak kecil palestin yang ditembak dengan peluru yang umat islam sendiri belikan. Sedih.. Old Town, Kopitiam, Tesco...sedih...Melayu memang mudah lupa. Jangan hanya berbunyi bila kamu tidak diberi peluang meniaga seperti artikel diatas...sedih...Melayu Mudah Lupa