Geng Bas Sekolah

January 13, 2016

AGNES MONICA GEGAR MASYARAKAT TAKSUB ARAB


Aku ingat orang Melayu kat Malaysia je gila Arab. Rupanya di Indonesia pun sama. Nampak perkataan Arab saja, terus cakap tu ayat Quran. Hahahaha lawak sungguh dua puak ni. Memang patutlah kena kencing je dengan Pak Arab. Besar juga tetek Agnes ni wooo.

Persembahan Agnes Monica di Konser Raya 21 Indosiar Isnin lalu mengundang kontroversi dalam kalangan netizen Indonesia apabila penyanyi itu tampil dengan skirt jarang berkalimah Arab.

Agnes antara beberapa bintang ternama Indonesia lain yang tampil dalam konsert yang meraikan ulang tahun ke-21 stesen televisyen berkenaan.

Penyanyi itu menyanyikan single antarabangsanyaBoy Magnet di pentas dengan memakai busana hitam yang jarang dengan perkataan Arab pada bahagian bawah skirt.

Para netizen mula tertanya-tanya tentang maksud perkataan berkenaan dan ada yang mula menegur tindakan berkenaan.

Penaja busana Agnes pada konsert tersebut, KTZ, memberi penjelasan bahawa perkataan tersebut merupakan 'muttahidah' iaitu perkataan Arab bagi bersatu dan tidak ada kaitan dengam mana-mana ayat Al-Quran.

Majlis Ulama Indonesia (MUI) ketika dihubungi telah menjelaskan bahawa kalimah tersebut bukan satu penghinaan terhadap Islam.

"Tidak ada unsur penghinaan. Kalau ada ayat Al-Quran, baru saya tidak setuju," ujar Ketua Suruhanjaya Dakwah MUI Pusat, Cholil Nafiz ketika dihubungi detikHOT.

No comments: