Geng Bas Sekolah

February 24, 2015

FGV BAKAL MUSNAH ?


Selain 1MDB, FGV juga adalah rancangan Najib. Benar, Najib mahu membantu. Tetapi jika ianya tidak berjaya, ia bukan sahaja menjahanamkan Felda malah turut merugikan penerokanya. Apapun aku harap FGV dapat atasi masalah ini.

1MDB bukan isu besar bagi UMNO; sebaliknya isu besar ialah FGV. Tetapi anda mungkin tidak berfikir begitu sekarang. Cuba fikirkan.

Saya setuju. Isu Felda Global Ventures Berhad (FGV) umpama retak menanti belah. Setidak-tidaknya pun dalam jangka masa pendek dan sederhana.

Sama seperti 1Malaysia Development Berhad, FGV adalah gagasan Perdana Menteri (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak. Kalau dalam 1MDB Mohd Najib adalah pengerusi lembaga penasihatnya, dalam Felda beliau adalah mentornya. Beliaulah yang memutuskan penubuhan FGV bagi mengambil alih bahagian perdagangan Felda.

Sejak tawaran awam permulaan (IPO) dan penyenaraian sahamnya di Bursa Malaysia pada akhir Jun 2012, FGV telah bertukar menjadi satu lagi masalah rumit bagi Perdana Menteri dan orang kepercayaannya (Tan Sri) Mohd Isa Abdul Samad.

Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan yang amat berpengaruh ke atas Mohd Najib itu adalah pengerusi Felda dan FGV.

 Daripada cerita fantasi dewa-dewi pada hari penyenaraiannya di Bursa Malaysia pada 28 Jun, 2012 FGV telah bertukar menjadi episod ngeri.

Setelah melonjak naik daripada harga IPO RM4.55 kepada RM5.39 pada hari pertama diniagakan, harga saham FGV jatuh secara berterusan untuk ditutup pada kadar RM2.82 sebelum cuti Tahun Baru Cina minggu lepas.

Ini bermakna nilai sahamnya telah merosot 38% berbanding harga tawaran awal. Dalam perdagangan 52-minggu berakhir minggu lalu, saham FGV diniagakan antara RM2.02 dan RM4.70.

Dalam bahasa mudah, para pelabur yang membeli saham FGV ketika IPO, termasuk puluhan ribu peneroka Felda, telah mengalami kerugian atas kertas sebanyak RM1,730 bagi setiap 1,000 unit saham FGV yang mereka beli.

Yang meminjam untuk membeli saham itu tentulah lebih teruk. Mereka mungkin telah dipaksa menjual saham mereka oleh pemberi pinjaman atau terpaksa menambah cagaran.

Suka atau tidak kita terpaksa mengakui bahawa prospek jangka pendek dan sederhana FGV tidak begitu cerah. Bukan sahaja ia mengalami masalah kejatuhan harga minyak kelapa sawit dan getah malah kegiatan pengilangannya juga turut terjejas akibat kelembapan ekonomi dunia dan kejatuhan kadar tukaran ringgit.

Ia mencatatkan kerugian sebanyak RM12 juta bagi suku tahun antara Julai dan September tahun lalu. Pada bulan November lalu, CIMB menurunkan perakuan saham FGV daripada pegang (hold) kepada kurangkan (reduce). Ertinya kurangkan pegangan saham FGV.

Tambah memburukkan lagi keadaan bagi FGV adalah kelembapan luar biasa pasaran saham tempatan. Bursa Malaysia adalah antara pasaran saham sedang membangun (emerging markets) paling buruk pencapaiannya tahun lalu.

Misalnya, bagi tempoh antara 31 Disember 2013 dan 29 Disember 2014, pasaran saham India naik 29.4% (dalam dolar Amerika), Indonesia naik 21.2% dan Thailand naik 15.4%, tetapi Bursa Malaysia jatuh 5.3%.

Lambat laun Mohd Najib sebagai Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan mentor Felda terpaksa menangani dan menjawab isu berkaitan kejatuhan saham FGV dan kemerosotan perniagaannya serta kesannya ke atas masyarakat peneroka. - A.KADIR JASIN

1 comment:

Anonymous said...

kejatuhan harga saham xsama dengan kerugian FGV dalam operasinya. harga saha meme terdedah kepada kejatuhan kerana pelbagai sebab dan ianya belum tentu mempengaruhi kerugian operasi FGV. Jika operasi FGV mengalami kerugian, YES itu sudah tentu mendatangkan keburukan kepada kerajaan.