Geng Bas Sekolah

November 29, 2013

JEFF OOI SYAITAN


Keengganan Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi untuk meminta maaf walaupun didesak oleh pelbagai pihak terhadap kontroversinya yang menggelar penjawat awam sebagai ‘kucing kurap’ baru-baru ini disifatkan sebagai seorang yang angkuh dan sombong.

Ketua Penerangan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Ruslan Kasim berkata, kenyataan seperti itu tidak sepatutnya dikeluarkan oleh seorang pemimpin kerana itu suatu penghinaan yang boleh menyebabkan banyak pihak terluka.

Menurutnya, Jeff Ooi sebagai pemimpin sepatutnya mengamalkan budi bahasa yang tinggi apabila melayani kerenah rakyat, bukan sebaliknya.

“Zaman sekarang, masyarakat mahu melihat pemimpin melakukan amanah yang diberikan, barulah mereka akan dengar dan percaya segala hasrat yang diminta oleh pemimpin tersebut.

“Jeff Ooi sepatutnya berfikir sebelum meluahkan sebarang perkataan kerana terlajak perahu boleh berundur, terlajak kata buruk padahnya. Segala kenyataan yang dikeluarkan akan memakan dirinya sendiri," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ruslan mengulas kontroversi melibatkan Jeff Ooi yang memberi gelaran ‘kucing kurap’ kepada kakitangan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan terus bersikap ego apabila enggan melayan desakan supaya beliau memohon maaf.

Apa korang ingat musuh Allah nak berbaik dengan orang islam ke ? Jangan haraplah. Permusuhan orang kafir terhadap orang islam akan berlanjutan sampailah hari kiamat.

1 comment:

Anonymous said...

Inilah balanya bila si LIBERAL Islam/Melayu asyik TUNDUK dgn. ANJING-ANJING KURAP KAPIR HARBI MUSUH Islam/Melayu dr. DAPBANGKAI/PKR mcm. si ooi-KERBAU ni!

Lihat SURAU kita ni yg. begitu miskin dan uzur di Sabah - sedangkan puak KAPIR Kristian Zionis DAPBANGKAI/PKR terus mara nak MENGKRISTIANkan (termasuk melalui perkahwinan), seramai Bumiputera miskin Sabah/Sarawak serta Orang Asli dan kaum India miskin! Inilah balanya bila si LIBERAL Islam/Melayu asyik TUNDUK dgn. ANJING-ANJING KURAP KAPIR HARBI MUSUH Islam/Melayu dr. DAPBANGKAI/PKR!

Lihat saudara-saudara baru kita dari Bumiputera Sabah, yg. terpaksa MERANA dengan surau uzur ini - di http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20131127/ba_02/Impikan-sebuah-surau, Impikan sebuah surau, 27/11/2013:

BEGINILAH keadaan surau di Kampung Samparita, Kota Marudu, Sabah sejak surau asal dihanyutkan banjir.

HUJAN emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri’ adalah ungkapan yang paling sesuai untuk menggambarkan perjalanan hidup Mohd. Yusof Moribin Abdullah @ Moribin Mapan, 42, petani dari Kampung Samparita, Kota Marudu, Sabah ini.

Setelah merantau ke Melaka sejak sekian lama, Mohd. Yusof sanggup meninggalkan jawatannya sebagai Pembantu Hal Ehwal Agama Islam di Unit Saudara Baharu di Majlis Agama Islam Melaka, semata-mata ingin berkhidmat kepada kampung halamannya.

“Saya sudah puas duduk di rantau orang, kini saya ingin menyemai bakti kepada tanah kelahiran ini terutama dalam memperkembangkan syiar Islam,” katanya tanpa sedikitpun rasa menyesal dengan pilihannya itu.

Di samping itu, Mohd. Yusof yang telah mempunyai keluarga bertekad untuk berbudi kepada tanahnya yang telah lama tidak diusahakan sejak merantau ke negeri Pahlawan Melayu, Hang Tuah itu.

Katanya, meskipun kehidupannya sekeluarga sebelum ini boleh dibanggakan ketika berada di negeri tersebut, namun himbauan Samparita yang memerlukan kehadirannya tidak dapat dipadamkan begitu saja.

“Perkara paling utama yang selalu menjengah dalam fikiran saya ialah rasa tanggungjawab terhadap keluarga dan rakan-rakan di sini yang begitu tertarik akan agama ini, ertinya jika saya ada di sini, mudahlah bagi saya memberi penjelasan jika mereka memerlukannya.

“Dalam pada itu saya selalu menekankan kepada sanak saudara saya yang belum terbuka hatinya untuk memeluk agama suci ini, bahawa tiada paksaan dalam beragama dan agama Islam tidak membenarkan penganutnya memutuskan tali persaudaraan meskipun berlainan anutan,” jelasnya.

Oleh MABULMADDIN SHAIDDIN

SAYA amat terkejut dan hiba apabila diberitahu bahawa penduduk Islam Kampung Samparita di sini hanya menggunakan sebuah rumah kosong uzur sebagai tempat beribadah dan mendirikan solat berjemaah,” luah Pengarah Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) Sabah, Samin Ongki sambil menahan sebak.

Kampung Samparita di daerah Kota Marudu, Sabah adalah sebuah kampung yang terpencil agak jauh ke dalam kawasan bukit dan hanya dapat dihubungi dengan jalan yang agak ‘melelahkan’, meskipun mempunyai bangunan sekolah yang lebih cantik daripada kampung-kampung lain di daerah itu.

Di kampung ini, terdapat 20 buah keluarga Islam yang terpaksa menggunakan sebuah rumah kosong milik Sagina Tanggu untuk mendirikan solat berjemaah, solat hari raya dan ibadah-ibadah lain kerana surau mereka yang didirikan pada 1983 telah lenyap akibat dihanyutkan arus deras banjir.

Sehubungan itu, Samin memohon pihak berkenaan seperti Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) agar menyegerakan pembinaan surau di kampung berkenaan demi meninggikan syiar Islam, selain untuk membela nasib masyarakat Islam di situ.

“Negara kita adalah negara Islam, tidak mungkin terjadi perkara ‘terlepas pandang’ dalam hal yang penting sebegini. Malah situasi ini boleh mendatangkan keaiban sekiranya masyarakat luar tahu mengenainya,” tegasnya....

TERUSKAN MEMBACA.

Makcik Sambal Belacan .