Geng Bas Sekolah

December 22, 2012

Rasuah Balak - Pemimpin PAS Menanggung Dosa


Dakwaan mengenai kewujudan unsur penyelewengan dalam aktiviti pembalakan di Kedah sehingga menyaksikan kawasan tadahan air menjadi mangsa bukan sekadar sembang kosong kerana ia kini dalam siasatan pihak berkuasa.

Ini kerana difahamkan, wujud kaitan antara penyelewengan dengan peningkatan sebanyak 30 peratus keluasan hutan merangkumi kawasan tadahan di Kedah yang digondolkan mulai 2010 berbanding hanya 6,093 hektar sahaja kawasan pembalakan untuk tahun 2009.


Paling menimbulkan persoalan ialah bagaimana berlakunya percanggahan ketara antara kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed), Datuk Shahabudin Shafie baru-baru ini dengan Jabatan Alam Sekitar (JAS) Kedah.


Ketika isu pembalakan seluas 5,000 hektar di Gunung Inas dibangkitkan pelbagai pihak, Shahabudin mendakwa pembalakan di kawasan tadahan air itu mendapat kelulusan pihak berkuasa tetapi JAS dalam satu kenyataan segera menafikan dakwaan tersebut.

Sebaliknya, JAS pula yang meminta PMBKed menghentikan dengan serta-merta projek pembalakan di kawasan Gunung Inas kerana kegiatan itu tidak mendapatkan kelulusan laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) sebagaimana prosedur sepatutnya.

"Laporan penilaian EIA bagi projek itu tidak diluluskan oleh JAS. Adalah penting perkara ini disemak terlebih dahulu oleh PMBKed dan apa-apa kerja di kawasan berkenaan hendaklah dihentikan dengan serta-merta," demikian menurut kenyataan JAS.

1 comment:

Generasi Terhebat Terengganu Bangkit Runtuhkan UMNO said...

Agenda Palsu Muhyiddin - Pemuda & Puteri UMNO rela dibodohkan

~ BUKTI 1 ~

~ BUKTI 2 ~UMNO dan BN sudah memerintah Terengganu hampir 50 tahun..... Tapi Kenapa Pemuda UMNO, Puteri UMNO, Wanita UMNO dan Pemimpin2 UMNO Terengganu tetap memilih jadi bodoh?

2013 - Tahun Paling Malang Rakyat Terengganu........ Lihat sendiri bukti kalau tak percaya...

~ BUKTI 1 ~

~ BUKTI 2 ~

~ BUKTI 3 ~

~ BUKTI 4 ~

Saya mohon sangat2 agar semua anak2 muda mengundi PR pada PRU ke-13. Mesti undi PAS, PKR dan DAP. Kita mesti ambil serius soal ekonomi dan perpaduan kaum. BN telah meninggalkan banyak hutang di setiap negeri. Ini akan membebankan kita.. Percayalah. Lihat sendiri selangor, bila PR memerintah kurang 5 tahun, hutang berkurang. Bandingkan dengan Terengganu yang diperintah BN sejak 50 tahun dulu... Kat mana hebatnya Pemimpin UMNO yang menafikan kewibawaan Pemimpin Pakatan Rakyat? Mereka pun tahu tapi tetap mahu menafikannya.. sememangnya betul.. ( Buktikan kalau saya bercakap bohong)

Terang2 tak wujud perpaduan dalam BN. MCA dan MIC terang2 menolak BN.

Pastikan anda memberitahu rakan2, emak ayah dan saudara yang kurang tahu soal ekonomi dan perpaduan kaum.... Walaupun terpaksa berada dlm kem BN dan UMNO, pastikan undi anda tetap kpd PR....

~ (( Budaya Samseng )) - Ahli2 Mahu Lari Dari UMNO ~

Biarkan UMNO bersendirian... Mereka tidak mahu bersatu, kita boleh bersatu sesama kita... Mereka pentingkan perpecahan... Biarkan mereka... Mereka lebih mengutamakan keganasan untuk mengekalkan kuasa... Biarkan mereka..... Mereka hanya mahu jadi samseng... Biarkan mereka samseng selamanya....

Biarkan pemimpin2 UMNO memperbodohkan ahli2 mereka selamanya...