Geng Bas Sekolah

June 4, 2012

Orang Melayu Itu Babi


Bermula pada minggu ini Roketkini akan menyiarkan terjemahan novel Animal Farm, karya George Orwell, secara bersiri sebagai sebahagian usaha Roketkini untuk memartabatkan bahasa Melayu menerusi penerbitan karya-karya agung dunia dan juga Nusantara.

Itulah ayat untuk entri pada 21 May (bukan 21 Mei – kaedah memartabat yang menarik) di laman Roketkini.

Beberapa baris petikan ‘memartabatkan’ bahasa Melayu;
Di salah satu sudut gudang besar, di atas sebuah podium yang tinggi letaknya, si Major duduk di atas tilam jerami, di bawah sebuah tanglung yang tergantung di tiang. Ia berusia dua belas tahun dan kebelakangan ini tubuhnya semakin berisi. Namun ia tetap seekor babi yang berparas agung dan terlihat jelas gigi panjangnya tidak pernah dipotong. Tak lama kemudian binatang lain datang berduyun-duyun dan dengan caranya sendiri-sendiri berusaha duduk atau berdiri dengan nyaman.


Yang pertama sampai tiga ekor anjing, iaitu Bluebell, Jessie, dan Pincher, diikuti sekumpulan babi yang segera mengambil tempat duduk di atas jerami di depan podium. Kumpulan ayam betina bertenggek di ambang jendela, sementara burung-burung merpati mengepak-mengepak di atas alang, dan sekumpulan biri-biri serta sapi berbaring di belakang para babi sambil mulai mengunyah rumput.
**Tanglung mesti mahu sebut.

Gambar besar pada tajuk entri itu adalah gambar seekor babi. Kisahnya penuh dengan perjalanan hidup babi dan bir dan entah apa-apa yang merepek.

Roketkini adalah organ media dalam talian milik DAP.

Kisah babi, bir dan anjing digunakan untuk memperlihatkan usaha memartabatkan bahasa Melayu. Kisah itu pula penuh dengan sindiran.

Ini perbuatan menghina ke apa?

Sumber: Mynews


DAP menghina orang melayu dalam kiasan. Malangnya orang melayu masih tak sedar diri. Alahai melayu....

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

No comments: