Geng Bas Sekolah

May 13, 2012

Penyokong PAS Kelantan Kecewa Dengan NIk Aziz


Kerajaan Barisan Nasional (BN) Kelantan akan memansuhkan yuran pengajian sebanyak RM190 setahun yang dikenakan kepada murid sekolah agama di Kelantan sekiranya diberi peluang memerintah negeri itu pada pilihan raya umum ke-13 kelak.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata, yuran yang dikenakan oleh Yayasan Islam Kelantan (YIK) ketika ini sangat membebankan golongan ibu bapa.

"Kita berjanji akan memansuhkan yuran berkenaan, jika diberi kepercayaan (memerintah)," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Bachok di Pangkalan Petah di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas rungutan ibu bapa yang terpaksa menanggung bayaran yang tinggi untuk anak mereka yang sedang belajar di sekolah agama.

Awang Adek, yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, berkata selain memansuhkan yuran itu, kerajaan BN juga berjanji untuk menaikkan taraf sekolah agama rakyat di negeri itu yang dalam keadaan kekurangan.

Beliau berkata ini termasuk gaji guru dan kakitangan yang kini agak rendah dan tidak diberi taraf pencen walaupun telah berkhidmat lebih 20 tahun.

Ramai di kalangan mereka telah mengadu kepadanya mengenainya dan saya sangat bersimpati dengan nasib mereka, katanya. - BERNAMA


Semakin meroyanlah Nik Aziz bila dapat berita ni. Mana dia nak letak muka. Perintah Kelantan lebih 20 tahun tapi dia langsung tak pedulikan hal macam ni. Tak pelik kalau esok tiba tiba je dia kata mansuhkan semua yuran yang ada kat Kelantan hehehehe.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

1 comment:

Jeffry said...

WALLY SLIPAU KENA TOREH MUKE DIA SAMPAI ORG TAK KENAL BROO KEHKEHKEHKEH