Geng Bas Sekolah

May 11, 2012

Orang Melayu Bangkit Melawan Ambiga


Seorang peniaga burger membuka gerai burger di depan rumah Pengerusi BERSIH 3.0, Datuk S Ambiga di Jalan Setiakasih 1,Bukit Damansara,Kuala Lumpur sebagai tanda protes perniagaannya terjejas ekoran perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Peniaga itu adalah salah seorang dari 20 orang termasuk peniaga dari sebuah NGO yang dinamakan Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana (Ikhlas) menyertai protes selama hampir sejam di depan rumah Ambiga mulai jam 2 petang, hari ini.

Difahamkan tujuan protes diadakan di depan rumah Ambiga untuk memberi pengajaran kepada Pengerusi BERSIH itu, bagaimana yang dirasai oleh para peniaga kecil apabila perniagaan mereka terpaksa ditutup ekoran demonstrasi BERSIH 3.0 itu.

Mohd Ridzuan Abdullah, Presiden Ikhlas berkata mereka akan memanggil lebih ramai penjaja kecil membuka gerai di sekitar kawasan kediaman Ambiga jika sekiranya Pengerusi BERSIH itu tidak mahu melayan tuntutan ganti rugi peniaga akibat perhimpunan Bersih 28 April lalu.


Rumah Ambiga kelihatan dikawal ketat oleh tiga orang pengawal peribadi sejak jam 1.30 petang.

Ambiga yang berada di rumahnya turut mengadakan sidang media sejurus selepas itu menyatakan kekesalan dengan tindakan pihak terbabit mengadakan protes di hadapan rumahnya.

“Saya serahkan kepada rakyat Malaysia untuk menilai sendiri tindakan yang dilakukan oleh sehingga mereka boleh datang ke kediaman dan mengganggu privasi saya serta seluruh kawasan kejiranan ini, tentang hal ini biarlah pemimpin negara yang ulas, saya tunggu.


Aku harap lebih ramai peniaga melayu akan berkumpul depan rumah Ambiga. Jangan biarkan keling ini besar kepala di negara ini. Biar dia tahu yang orang melayu ini bukan senang nak ditindas. Ambiga kata peniaga melayu terbabit menggangu privasi dia. Habis yang dia menyusahkan orang melayu kenapa. Ambiga dahulu yang mencari pasal. "Now what you give, you will get back!"

Ambiga juga nak mengheret sekali pemimpin negara dalam isu ini. Dulu ko menyusahkan pemimpin negara dengan merusuh, sekarang ko nak pemimpin negara tengok pulak masalah ko pulak apahal. Aku harap tiada mana mana pemimpin negara yang masuk campur dalam isu ni. Biarkan Ambiga sendiri menyelesaikan masalah ni sebab dialah punca segala masalah.

Bangkitlah orang melayu melawan bangsa asing yang menghina kamu!

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

5 comments:

Anonymous said...

hamba setuju benor diowang buat mcm nie...apa tggu lagi wt secara besar²an kasi ajar ini keling parya sedar diri. kalu bole wt time tgh malam...Nk gak dengar SUHAKAM komen aper nnt...hahahahahaha

Anonymous said...

kalau dah keling paria macam tu la.. cakap belit2

Anonymous said...

Kasi ajar sama ini keling paria ,dasar pendatang!

Anonymous said...

Apa kata hujung minggu nie ramai2 kita meriahkan majlis mereka dengan ramai2 berkunujung dan beratur membeli burger2 nie biar sesak ...tapi bersopan tau jangan berebut.

TUNGGU APALAGI..JOM SANTAI disana bersama anak2.Takkan salah kalau sekadar menjamu selera bersama anak2.

Anonymous said...

Orang protes cara aman, sambil jual burger. Itukan hak kebebasan rakyat. Bebaslah rakyat nak meniaga kat depan rumah kau ke apa. Lagipun, tak ada larangan mahkamah untuk berniaga depan rumah. Jalan depan rumah bukan hak kau. Itu hak rakyat. BERSIH !!!!