Geng Bas Sekolah

September 29, 2011

MB Pahang Suruh Puak PAS Mempelajari Bahasa Arab Sebelum Sembang Politik


YAB Menteri Besar Pahang sekali lagi menegaskan bahawa kepentingan menguasai ilmu adalah melalui bahasa. Oleh yang demikian, beliau menyeru kepada para pelajar Malaysia yang berada di Mesir agar menguasai sepenuhnya bahasa Arab dengan baik.


Tambah beliau, penguasaan bahasa ini juga turut dapat membantu mereka dalam mencari pekerjaan dimasa akan datang. Beliau juga turut menegaskan bahawa ianya hanya akan menjadi sia - sia jika mereka yang berada di Mesir ini tidak dapat menguasai bahasa Arab dengan sebaik mungkin.

Atas dasar itu juga, Dato' Sri Diraja Haji Adnan Bin Haji Yaakob turut menyeru agar para pelajar ini memperlajari bahasa lain selain bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab.

"Memandangkan kedudukan Mesir berhampiran dengan lautan Mediterranean, maka kita boleh mengambil peluang ini untuk mempelajari bahasa lain seperti Perancis atau Sepanyol."

Baca selanjutnya di PahangKu


Sesungguhnya rugilah mereka yang mendapat peluang tetapi mengsia siakannya. Aku ada dengar cerita yang ada penuntut Malaysia ni belajar sampai bertahun tahun di Mesir kerana mereka gagal menguasai bahasa Arab dengan baik. Bila gagal menguasai bahasa sudah tentu merekapun gagal menjawap peperiksaan. Orang macam ni pun ada hehehehe.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

No comments: