Geng Bas Sekolah

July 8, 2011

Chinese School Is Rasict

Malaysian Chinese have stopped supporting the government because they no longer feel they are getting their share of projects, former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad said.

The former prime minister looked back on his two decades in power in a May interview at his office in Putrajaya, the showcase administrative capital he built in the 1990s and one of the “mega-projects” that helped define his regime.

Chinese and Indians make up a third of the population but have become increasingly unhappy about an official policy that discriminates against them in favour of majority Malays.

“Yes, it’s worse now,” Dr Mahathir says of the racial divide in Malaysia. “During my time, I could rely on Chinese support for my party. Now the government is threatened with losing Chinese support.”

He noted that his government two decades ago bowed to Chinese demands to have their own schools taught in the Chinese language, and said it showed how accommodating it was to minority races.

“Despite having a national (Malay) language, they don’t teach in the national language. They can’t speak the national language.”

But he acknowledged that having separate schools had become a major factor in the racial divide.
“We would like them to come to national schools.

We even suggested you can have your Chinese school, you can have your Tamil school, but why not put all three schools on one campus?

So they can eat together, they can play together, and each gets to know that in the real world they have to interact with different races. But the Chinese say no. They say if you do that, we won’t support the government.”

Mahathir also ensured Chinese support by doling out government contracts to them and their Malay partners, which critics said encouraged corruption and cronyism.

Mahathir’s successors shelved big projects to pare down a widening fiscal deficit, at the cost of Chinese votes, Dr Mahathir said. “For some reason or another, the moment I stepped down, all the projects were stopped . . . When you stop big government projects, a lot of people, well their businesses will go down.” — Reuters


Perghh omputih entry blog aku kali ni. Tapi takpe bahasa dia mudah dan senang nak paham. Lainlah puak PAS dorang mana paham sebab bahasa melayu pun dorang gagal apatahlagi bahasa arab. Setakat tahu sebut ana ente je lah dorang tahu.

Ok bab sekolah cina ni sebenarnya dah lama. Silapnya kita kerana kita tunduk kepada kehendak mereka diawal kemerdekaan. Sekiranya kita berkeras dahulu, semua ini tidak akan terjadi. Tapi apa boleh buat. Kita tak boleh nak ubah sejarah dah.

Semua orang tahu, pelajar sekolah jenis cina atau sekolah private ni memang bermasalah terutama didalam jatidiri bangsa Malaysia. Aku pernah pergi temuduga disuatu tempat kepunyaan orang cina. Bersama aku ketika itu adalah pelajar lepasan sekolah private cina dari Ipoh. Time lepak lepak tunggu temuduga, aku saja berborak dengan budak tu.

Dia nak bercakap bukan main payah. Dah macam Khalid GapGap dah bunyinya. Banyak perkataan dia tak tahu sebut. Oklah aku try pulak bahasa inggeris. Lagi hancur dibuatnya. So sebenarnya kalau nak cakap budak sekolah private cina ni bijak pandai belaka, you are wrong. Level iq dorang sama je dengan budak sekolah kebangsaan. Cuma sebab mak bapak berlagak taknak anak bercampur bangsa lain, tu dorang hantar sekolah private kebangsaan sendiri.

Aku sekolah kebangsaan. Dan ramai pelajar cina dan india sekolah kebangsaan ditempat aku. Memanglah semua selalu lepak dengan bangsa sendiri tetapi kitaorang dapat bercampur gaul tanpa sebarang masalah. Hari sukan, gotong royong semua takde hal. Walaupun penguasaan bahasa Malaysia dorang pun tak sebaik mana, tetapi dorang masih boleh bercakap macam orang normal. Tidak tergagap gagap macam orang sakit tekak.

Kita boleh hapuskan sekolah jenis kebangsaan cina dan india. Tetapi memerlukan kekuatan umat islam. Umat islam perlu bersatu sekiranya mahukan orang kafir tunduk kepada kita. Jika tidak, umat islam akan dipijak pijak sampai hancur.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

2 comments:

Jeffry said...

TU LE MSLHNYA BROO. BILA CINA DAH PANDANG RENDAH BAHASA KEBANGSAAN, PAHAM2 AJE LERR

YB Raz said...

jeff:tau xpe..kat tempat kerja cina tu pun dorang lebih banyak speaking london..macam macam perangai manusia ni hehehe.