Geng Bas Sekolah

January 21, 2011

Orang Melayu Malaysia Lebih Baik Daripada Melayu SingaporkAku tak faham kenapa orang melayu Singapork begitu sayang kepada pemimpin cina terutama kepada Lee Kuan Yew. Mungkin mereka sudah dikasi atau dikerat anu supaya terus tunduk kepada pemimpin chauvinis PAP. Kenapa korang orang melayu Singapork nak kutuk pemimpin kami Tun mahathir? (klik sini)

Apa yang Tun Mahathir nasihatkan kami orang melayu Malaysia adalah betul. Tun tidak mahu kami menjadi seperti orang Palestin. Yang terjajah dinegara sendiri. Atau menjadi boneka kepada orang asing.

Apapun aku bersyukur aku dilahirkan di negara yang bertuah, Malaysia. Aku bangga dengan negara aku, walaupun Malaysia tidaklah secanggih Singapork, tetapi ianya adalah sebuah negara yang diperintah oleh pemimpin melayu, mempunyai raja raja melayu dan agama islam sebagai agama rasmi.

Orang melayu adalah penduduk terbesar di Malaysia, tanpa perlu tunduk kepada bangsa asing. Orang melayu Malaysia juga mempunyai tanah, rumah dan harta benda sendiri tanpa sebarang sekatan daripada pemerintah. Orang melayu Singapork boleh ke?

Orang melayu Malaysia boleh dikebumikan tanpa perlu runsing soal tanah yang kubur yang tak cukup, boleh buat rumah banglo, rumah kampung sesuka hati mereka tanpa perlu tinggal di rumah bertingkat sepanjang hayat. Orang melayu Singapork boleh ke?

Orang melayu Malaysia ada banyak lagi kampung kampung tradisional, ada kebun getah, kebun durian, ada sawah padi, ada kolam ikan, boleh lembu ayam itik kerbau kambing. Orang melayu Singapork boleh ke?Orang melayu Malaysia boleh membeli 2 3 biji buah kereta tanpa perlu kebenaran daripada pemerintah. Orang melayu Malaysia mendapat tempat di universiti tanpa perlu bersaing dengan bangsa lain. Orang melayu Singapork boleh ke?

Orang melayu Malaysia boleh main bola di padang padang yang luas terbentang. Boleh mengadakan kenduri kendara secara bebas, boleh mendapat parking kereta, boleh isi minyak murah malah orang Singapork pun terpaksa datang malaysia nak isi minyak. Orang melayu Singapork boleh ke?

Orang melayu Malaysia boleh menjawat jawatan dalam kerajaan, boleh masuk askar, boleh bawa jet, bawa kereta kebal, kapal selam. Orang melayu Singapork boleh ke?

Yang paling best orang melayu Malaysia boleh makan chewing gun. Orang melayu Singapork boleh ke?

1 comment:

Anonymous said...

mereka singapura tiada pilihan sebenarnya. Take it or leave it kerana tiada lagi kedaulatan melayu- itulah hakikatnya. Pun begitu, kita serumpun bantulah satu sama lain samada secara halus atau sebaliknya.