Geng Bas Sekolah

January 17, 2012

Mangsa Banjir Terus Dibantu


Islamic Aids Malaysia (IAM) bersama Kumpulan Utusan menghulurkan bantuan berbentuk makanan asas seperti beras, gula, sardin, telur dan lain-lain kepada kira-kira 350 mangsa banjir yang ditempatkan di Pusat Penempatan Sementara, Sekolah Kebangsaan Sinar Mutiara, Pekan, Pahang semalam.

Mangsa banjir tersebut terdiri daripada 79 keluarga yang ditempatkan di kawasan itu setelah kediaman mereka di Kampung Cenderawasih, Sungai Miang digenangi air sejak tiga hari lalu.
Presiden IAM, Zawahir Abdullah berkata, selain menghulurkan bantuan berbentuk pek makanan, pihaknya turut memperkenalkan program baharu iaitu Charity Chef yang melibatkan seorang chef terkenal iaitu Chef Yang Jamil membuat demonstrasi masakan serta memasak untuk mereka.

"Melalui program ini, chef telah memasak untuk hidangan kesemua 350 mangsa yang ditempatkan di sini secara bergotong-royong bersama dengan mangsa banjir. Juadah yang dihidangkan adalah nasi minyak, ayam masak merah dan dalca.

"Mangsa banjir bukan sahaja dijamu dengan makanan lazat yang dimasak oleh chef ternama, tetapi mereka turut berpeluang belajar memasak dan berkongsi tips masakan bersama dengan Chef Yang Jamil.

"Selain itu, mereka juga turut dihiburkan dengan celoteh menarik yang dipersembahkan oleh chef ketika memasak dan berkongsi tips masakan serta teknik-teknik memasak yang betul," katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini hari ini.

IAM dan Kumpulan Utusan telah melancarkan Tabung Bencana Banjir pada 29 November 2011 bagi membantu mangsa banjir seluruh negara. Dana yang dikumpulkan ini bertujuan membeli keperluan asas untuk diagihkan kepada mangsa banjir seluruh Malaysia.

Sumber: Pahangku


Alhamdulilah masih ada yang prihatin terhadap mangsa banjir. Kerajaan negeri juga dah buat yang terbaik untuk membantu mangsa banjir. Menyediakan bantuan dan tempat berlindung sementara kepada mangsa.

Tapi apa pula jasa pembangkang kepada mangsa banjir? Tak habis habis dok usung cerita naya pakcik Anwar kekekekeke.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

No comments: