Geng Bas Sekolah

December 21, 2011

Dr Muhammad Nur Manuty Sokong Anwar Ibrahim Dipenjarakan

Mana-mana hakim khasnya yang beragama Islam harus berlaku adil dalam memutuskan sesuatu kes yang dikendalikannya, kata bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Dr Muhammad Nur Manuty.

Dr Muhammad Nur yang Ketua Penerangan KEADILAN berkata, dalam Islam jelas digariskan tentang keperluan hakim memutuskan sesuatu kes tanpa dipengaruhi mana-mana pihak.

Beliau ditanya mengenai perbicaraan membabitkan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan diputuskan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Januari depan.

“Setinggi-tinggi darjat manusia di sisi Allah pada hari kiamat ialah orang yang adil sepertimana diriwayatkan Abu Hanifah dalam Kitab Minhaj As-Solihin,”

“Ciri-ciri hakim yang adil seperti yang disebutkan dalam hadis Rasulullah ialah mereka yang memutuskan sesuatu perkara secara teliti.

Keputusannya tidak dipengaruhi mana-mana pihak dan membuat keputusan kerana takutkan azab Allah, bukan semata-mata ganjaran dunia dari pihak berkepentingan,” tegasnya.

Muhammad Nur juga mengingatkan hakim agar mempunyai ketakutan yang luar biasa sebelum membuat sesuatu keputusan, berdasarkan satu lagi hadis dari Kitab Dr Izzuddin Baliq, seorang sarjana Islam terkenal Lubnan.

“Dalam hadis nabi ini ada menyebut bahawa dua dari tiga hakim akan masuk neraka hanya kerana membuat keputusan tidak takut kepada Allah.

“Seseorang hakim yang adil lagi baik, beliau membuat keputusan dengan merasa ketakutan luar biasa kepada Allah dan bukan atas arahan manusia,”

“Hadis ini juga sahih Muslim dan hakim dialu-alukan untuk membacanya berkali-kali atau merujuk kepada mana-mana alim ulama sebagai rujukan dan semoga mendapat manfaat,” katanya.

Sumber : MPP


Syabas Dr Muhammad Nur kerana berani berkata benar. Didalam keadaan sekarang, untuk berkata benar memanglah susah. Terutama didalam PKR. Syabas kerana Dr Muhammad Nur bersetuju pakcik Anwar dijatuhkan hukuman penjara kerana kesalahan meliwat. Ini kerana semua bukti sudah jelas menunjukkan pakcik Anwar sememangnya bersalah.

Terima kasih kerana Dr Muhammad Nur memberikan sokongan kepada pihak Hakim. Memang betul pihak Hakim perlu menjatuhkan hukuman kepada pakcik Anwar tanpa dipengaruhi oleh perbuatan beliau yang suka menangguh kes. Harap Dr Muhammad Nur turut menasihati pakcik Anwar supaya dia juga sentiasa berkata benar.

Terima kasih sekali lagi ^_^"

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

2 comments:

Anonymous said...

Kita juga perlu berlaku adil. Jangan suka buruk sangka terhadap keputusan hakim.

Anonymous said...

Selamat datang ke sg buloh inn abang haji anwar. Bersemayam secara aman kamu di sana ye bang haji ,,, suke i you