Geng Bas Sekolah

July 16, 2010

Kurangkan Gaji Menteri Untuk Berjimat !

PUTRAJAYA 15 Julai – Kerajaan hari ini mengumumkan subsidi petrol RON 95 dan diesel dikurangkan 5 sen seliter manakala LPG dikurangkan 10 sen sekilogram berkuat kuasa esok.

Ini bermakna petrol RON 95 dijual pada harga RM1.85 seliter, diesel RM1.75 seliter manakala LPG, RM1.85 sekilogram.

Petrol RON97 pula tidak lagi diberikan subsidi dan harga akan tertakluk kepada apungan secara terkawal dengan harga ditentukan oleh mekanisme harga automatik.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu kenyataan di sini turut mengumumkan pelarasan harga gula sebanyak 25 sen sekilogram menjadikan RM1.90 sekilogram.

“Ini sebahagian daripada Program Rasionalisasi Subsidi. Penyelarasan semula harga barang ini akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini.

Sumber : Utusan Malaysia

Malam tadi aku meninjau stesen minyak berikutan berita minyak naik. Tapi keadaan terkawal. Mungkin kenaikan 5 sen tidak begitu dirasakan oleh pengguna kecuali penganut fahaman pakatan rakyat.

Tidak seperti zaman kegelapan Tun Abdullah, orang ramai berebut rebut mengisi minyak masing masing berikutan rompakan besar besaran oleh KJ menggunakan isu minyak dunia.

Tapi memang sah selepas ni harga barangan akan naik akibat sikap rakus peniaga zionis yang menggunakan isu minyak. Biasalah peniaga di Malaysia ni bertaraf yahudi zionis. Semua nak cepat kaya. Alasan klise adalah minyak naik so harga barang mestilah naik. Kepala bapak dia semua benda nak naik.

Memang niat kerajaan baik, kenaikan harga gula sebab tak mahu rakyat mengalami masalah obesiti, harga minyak dinaikkan untuk mengurangkan kerugian negara. Tetapi dengan sikap rakyat Malaysia yang terlalu manja dan bodoh, niat ini mereka tak akan faham.

Apa yang mereka tahu adalah, semua benda nak. Kalau boleh kayu balak dan pasirpun mereka nak telan. Tapi taknak keluar satu sen pun. Kalau macam ni, yahudi zionispun boleh bangkrap.

Selain itu, kerajaan juga patut menunjukkan sikap berjimat cermat. Cara paling mudah adalah mansuhkan semua elaun menteri dan ahli MP. Kurangkan gaji semua menteri. Menteri ni bagi gaji banyak banyak buat apa. Buat perut diorang buncit macam jin saja. Kerja duduk dalam ofis, ada aircond. Kereta driver bawa kan. Tol dan minyakpun claim duit rakyat.

Sebab itulah rakyat membenci kerajaan baik kerajaan BN dan bertambah benci kepada kerajaan pakatan.

Kalau aku jadi PM, semua gaji menteri akan dikurangkan separuh. Ahli MP tak akan mendapat elaun dan kekebalan didalam Parlimen akan dimansuhkan. Biar mampus mereka nak bercakap nanti. Selama ini banyak mengarut je dalam Parlimen.

Banyak cara kerajaan nak berjimat sebenarnya. Kurangkan gaji untuk semua menteri, pegawai pegawai kerajaan dan ahli politik. Biarlah gaji mereka setaraf rakyat biasa. Hanya dengan cara ini, negara dapat berjimat.

No comments: