Geng Bas Sekolah

November 26, 2008

Laporan ke III Sidang Maya Blogger Pembela Negara

LAPORAN PERSIDANGAN MAYA BLOGGER PEMBELA NEGARA KALI KE III ( 3/2008 )

bertarikh 24 NOVEMBER 2008 HARI SELASA.


Sidang Parlimen Blogger Pembela Negara ( BPN )semalam telah dihadiri seramai 17 peserta termasuk pemerhati. Jumlah ini menyamai rekod sebelumnya dan ada yang hadir merupakan buat kali pertama.

Sidang yang sepatutnya membahaskan tajuk Hudud antara arah PAS dan sikap UMNO ditangguhkan oleh majoriti memandangkan ahli merasa ia satu tajuk yang berat dan memerlukan masa yang banyak untuk mengkajinya.


Semakan terkini bagi blog ahli baru yang mendaftar boleh dilihat di senarai blog induk BPN atau di blog Speaker Dewan Parlimen Blogger iaitu Panglima Perang Cyber


Berikut antara agenda yang telah dibincangkan :

1. Logo diterima sebulat suara dan turut dihadiri perekanya iaitu Desperado Blogger Pilihan Anda,,,Namun keputusan berubah kemudiannya apabila Dr Novandri Blogger Minda Intelek mencadangkan untuk mengubah kedudukan keris dan juga saiz. Ahli lain turut sependapat dan mencadangkan untuk warna yang lebih terang lagi.

Serta dimasukkan kalimah Allah dan Rasulullah dalam logo seperti komen SangTawal dalam blog Penembak Tepat . Cadangan ini harapnya dibaca oleh Desperado dengan hati terbuka dan sedia berkhidmat demi negara.


2. Desperado juga dilantik mengetuai Biro Multimedia bagi menjadi pakar rujuk kepada permasalahan IT para ahli BPN..Memandangkan kemahirannya di dalam bidang tersebut.


3. Selendang Delima seorang peserta bertaraf Senator ( kerana tidak ada blog ) turut dilantik sebagai Biro Promosi pasukan BPN ini..


4. Sumandak Bayu dipilih sebagai Exco Negeri Sabah. Yang lain belum ada cadangan dan perlantikan lagi setakat ini.


5. Semua besetuju agar ahli ahli memberi laporan melalui Yahoo Messenger kepada Penembak Tepat selaku Speaket Dewan jika mereka menemui blog yang membuat fitnah atau menghasut untuk tindakan lanjut.

Seterusnya beliau akan membuat pengumuman kepada pasukan untuk buat tindakan sewajarnya samada digerakkan pasukan untuk menjawab kembali di blog ahli dengan membuat artikel atau memberi komen penjelasan beramai ramai di blog tersebut…


6. Ipoh Malay cadangkan dibuat hari tertentu untuk bahas sesuatu tajuk dan juga dibuat nombor untuk setiap resolusi seperti 3/08 untuk rujukan.. Dicadangkan hari Isnin Rabu dan Jumaat untuk perbahasan. Hari lain untuk perbincangan tentang organisasi BPN..


7. Abang Tuah telah dilantik sebagai Biro Etika dan Tatacara bagi mengawal etika blogger BPN agar sentiasa mengikut lunas undang undang negara Malaysia..


8. Dr Novandri dilantik menjadi Penasihat Blogger Pembela Negara dan Panglima sedang menunggu persetujuan beliau…Jika tidak calon lain akan dipilih..


9. Biro Akhbar dicadangkan kepada sidang dengan melantik Ipoh Malay yang sering menulis kepada utusan Malaysia sebelum ini dan sering juga disiarkan artikelnya di sana.Blog himpunan artikel beliau ialah http://tempelak.blogspot.com/


10. Speaker ( Penembak Tepat ) juga dipersetujui untuk membina Yahoo Group bagi memudahkan edaran email sesama anggota BPN bagi melicinkan lagi gerak kerja semua dalam memerangi musuh negara.

Itulah antara hasil permesyuarahan ahli Parlimen Bloggers dan semoga ia akan menjadi asas kepada pergerakan ini untuk terus cemerlang gemilang dan terbilang dengan SATU SUARA SATU ARAH DAN SATU AKIDAH dalam memberi manfaat kepada Agama Bangsa dan Negara.

Diharap semua ahli menyalin kembali laporan ini untuk disiarkan di blog peribadi masing masing...

Sekian.


Laporan disediakan oleh

Panglima Perang Cyber

Http://penembak-tepat.blogspot.com

Siap pada Jam 3.54 pagi Hari Rabu 25 Nov 2008

1 comment:

Perak Bangkit said...

Perak Bangkit setuju dengan kenyatan Nik Aziz

PB juga telah poskan artikel berkenaan Yoga atau Solah?

Kepada para bloggers Melayu (bukan semua), udah-udah ler. Jangan lagi mainkan isu Yoga nie. Lebih-lebih lagi kau orang buka pula komentar kepada Non Muslim/Kafirin. Ada bagus tapi banyaknya tak bagus.

Ajarkan mereka tentang Solah. Bukankah Solah adalah suatu aktiviti fizikal dalam konteks meditasi (khusyu') insan kepada Allah. Jadi, kalau ummat Islam faham tentang Mu'jizat Solah ni maka mereka tak perlu cari yang lain seperti Yoga tu.

Orang Islam kuat dengan kekuatan Solah. Lebih-lebih lagi tentang Solah Berjema'ah. Sekarang ni bila Jawatankuasa Fatwa keluar Fatwa, Majlis Raja-raja dan Sultan bising sebab tak maklumkan kepada mereka dahulu. Ni apa cerita ni?

Solah tak nak dibela. Sibuk pula orang Islam dan Melayu (merujuk kepada sebahagian Blog Pengendali ummat Melayu) membela Yoga. Kan dah mengarut ummat kita ni.

Sudahkanlah isu Yoga tu. Takda maknanya. Mari kita bincang pasal Solah. Kehebatannya. Hikmahnya. Mu'jizat Solah itu. Rahsia Solah. Solah dan Kesihatan. Solah dan Kekuatan Fizikal dan Mental. Dan sebagainya.