Geng Bas Sekolah

July 3, 2014

CINA DAP MAKI POLIS DIRAJA MALAYSIA

Saman, kompaun trafik atau lebih dikenali dengan 'surat cinta pakcik putih' adalah perkara yang tidak menyedapkan hati mana-mana pihak jika terkena. 2 perasaan sering melanda tatkala diberikan surat istimewa ini, menyesal ataupun marah yang membawa padah kepada diri sendiri.

Seperti yang berlaku kepada seorang anggota PDRM di bawah yang menerima tandatangan 'kurang ajar' dari seorang pemandu motokar Chevrolet, Lim Pei Jye, nombor pendaftaran PLE2292.

Kejadian berlaku di BP Batu Feringghi pada 2/7/2014 pada jam 9.50pagi

Semasa pengadu seorang anggota bersama rakan setugas sedang bertugas ronda bit/patrol telah menahan sebuah motokar jenis chevrolet yang dipandu oleh seorang lelaki cina, atas kesalahan tidak berhenti ketika lampu isyarat warna merah di hadapan Hotel Holiday Inn.

Anggota tersebut telah menahan motokar tersebut di hadapan I Love U Cafe serta minta IC dan lesen memandu lelaki tersebut. Pemandu kereta tersebut menyatakan beliau telah lewat untuk menghantar anak ke sekolah dan mengatakan

"Ambil duit kopi sudah lah"

Tetapi pengadu tidak menghiraukan, terus mengeluarkan buku saman. Semasa sedang menulis buku saman, pemandu tersebut berkata

"Oh you orang tidak mahu kasi saya peluang you tunggulah tengok nanti saya buat apa. Ok lah u tulis cepat sikit I ada hal penting."

Setelah anggota selesai tulis saman minta pemandu motokar tersebut untuk tandatangan Pol 257. Setelah beredar dalam keadaan marah, pengadu menyemak POL 257 dan mendapati tempat tandatangan penerima ditulis dengan perkataan ' pukimak' lalu pengadu membuat laporan polis.

Apa salah anggota ini? Beliau hanya menjalankan tugas tetapi dibalas dengan sikap biadab seperti ini hanya memalukan bangsa sendiri saja. Ingatlah, anggota PDRM itu juga manusia yang punyai hati dan perasaan.

No comments: